Introducere

A intrat în tradiţia Colegiului Naţional "Alexandru Lahovari" organizarea în luna decembrie a fiecărui an, a concursului interjudeţean (naţional începând cu 2010) de matematică "NICOLAE PĂUN", în memoria unuia dintre cei mai merituoşi profesori ai şcolii noastre.

Debutul, în 1994, a fost mai timid, concursul fiind organizat doar pentru elevii claselor VII-VIII şi având o participare de 103 elevi, dar desfăşurarea a fost originală, concursul având trei probe, prima fiind concursul de probleme create de elevi, iar a treia fiind proba master

La ediţiile II-IV concursul se extinde la clasele IX-XII, la care participă peste 250 concurenţi din 8-9 judeţe. Începând cu ediţia a V-a se adaugă concursului şi secţiunea informatică, numărul concurenţilor fiind de peste 350.

Înalta valoare ştiinţifică a concursului este dovedităşi de faptul că judeţele invitate vin cu loturi deosebit de puternice, ce cuprind numeroşi premianţi la olimpiada naţională sau la alte concursuri. Participarea concurenţilor de valoare şi insistenţa judeţelor de a participa se datorează şi gradului sporit de dificultate a problemelor propuse, la elaborarea subiectelor solicitând atât cadre didactice universitare cât şi profesori din întreaga ţară, cunoscuţi problemişti, mulţi dintre ei foşti olimpici, cu premii internaţionale.

În fiecare an elevii Colegiului Naţional  Alexandru Lahovari se situează în fruntea întrecerii cu colegii lor de generaţie, dovedind interes crescând pentru studiul, cunoaşterea şi aplicarea matematicii şi informaticii.

Dorim tuturor participanţilor la următoarele ediţii să-şi vadă confirmat efortul prin rezultate foarte bune.

Profesor Valeriu Lazăr